Το οικολογικό αποτύπωμα.

Προεπιλογή Οικολογικό Αποτύπωμα.



Με τον όρο οικολογικό αποτύπωμα εκφράζεται ο βαθμός στον οποίο τα ανθρώπινα είδη καταναλώνουν τους πόρους της Γης σε εκτάρια παραγωγικής γης. Το τελευταίο διάστημα έχει μπει στο λεξιλόγιο μας μία νέα έκφραση.
Το οικολογικό αποτύπωμα.
 
Τι είναι όμως το οικολογικό αποτύπωμα?
Η έννοια οικολογικό αποτύπωμα αναφέρεται στην έκταση παραγωγικής γης πόσιμου νερού και θάλασσας που είναι απαραίτητα για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών σε ενέργεια και νερό συνοπολογίζοντας τις εκπομπές ρύπων και την έκταση που χρειάζεται για την απόθεση των απορριμάτων.
Με τον όρο οικολογικό αποτύπωμα εκφράζεται ο βαθμός στον οποίο τα ανθρώπινα είδη καταναλώνουν τους πόρους της Γης.
Σε παγκόσμιο επίπεδο το μέσο οικολογικό αποτύπωμα είναι σήμερα 2,2  εκτάρια κατά κεφαλήν παρότι δεν θα έπρεπε να υπερβαίνει τα 1.8 εκτάρια  προκειμένου να παραμείνει εντός των ορίως της βιολογικής ικανότητας της γης.
Σε παγκόσμιο επίπεδο τα ανθρώπινα όντα χρησιμοποιούν 25% περισσότερο από την ετήσια παραγωγή της γης.
Με άλλα λόγια η Γη χρειάζεται ένα χρόνο και τρεις μήνες για να παραγάγει ότι εμείς χρησιμοποιήσαμε σε ένα και μόνο έτος.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαικό Οργανισμός Περιβάλλοντος το οικολογικό αποτύπωμα της Ευρώπης υπερέβη τη βιολογική της ικανότητα το 1960 και είναι σήμερα διπλάσιο από την ικανότητα αυτή λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτό 
  δεν είναι συμβατό με τη δίκαιη αειφόρο ανάπτυξη.