Τί είναι το Αποτύπωμα Άνθρακα (Carbon Footprint);



Τί είναι το Αποτύπωμα Άνθρακα (Carbon Footprint);
Το αποτύπωμα άνθρακα μιας διεργασίας ουσιαστικά εκφράζει το πόση ενέργεια καταναλώνεται κατά τη διάρκεια της διεργασίας, το οποίο στη συνέχεια μπορεί να εκφραστεί σε ποσότητα ρύπων που παράγονται από την κατανάλωση της ενέργειας αυτής.
Είναι φανερό πως η ποσότητα ρύπων / μονάδα ενέργειας εξαρτάται από το είδος της ενέργειας που χρησιμοποιείται – αν αυτή είναι καθαρή, ανανεώσιμη κλπ.
Το αποτύπωμα άνθρακα συνήθως εκφράζεται ως αριθμός τόνων διοξειδίου του άνθρακα. Για τον προσδιορισμό του συνήθως επιλέγεται μια δεδομένη χρονική περίοδος π.χ. ένα έτος και στην διάρκεια αυτού, αθροίζεται η ενέργεια που απαιτείται για την ολοκλήρωση της διεργασίας.
Το άθροισμα των διεργασιών που αφορούν ένα προϊόν, καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής του – διαχείριση α’ υλών, παραγωγή, διακίνηση, κατανάλωση, απόρριψη – και η ενέργεια (άρα και οι ρύποι) που καταναλώνεται σε κάθε ένα από αυτά τα στάδια αποτελούν το αποτύπωμα άνθρακα του Προϊόντος. Η διαδικασία υπολογισμού της ενέργειας και των ρύπων των διεργασιών αυτών αποτελεί την «Αποτίμηση Κύκλου Ζωής» (Life Cycle Assessment, LCA) του προϊόντος.


If you want to cut your energy costs, you first need to be able to measure how much energy you are using and where you are using it. Here are some ways to find out how much energy you are using:


How metering and monitoring your company’s energy use will allow you to target inefficiency and reduce your energy costs.

What is a carbon footprint? Find out how to calculate the carbon footprint of your organisation or product.
Accredit your organisation's carbon footprint with The Carbon Trust Standard.
Calculate and accredit the footprint of your products with The Carbon Trust Footprinting Company.

The basic footprint indicator will provide an estimated footprint based on your energy bill and sector.
(This content requires Adobe Flash Player)

To complete the footprint calculator you will need data for your organisation covering:

  • Fuel usage (eg. gas bill)
  • Vehicle usage
  • Electricity bill
  • Employee travel
  • Requires website login/registration